Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ρομάν Πολάνσκι: μια κινηματογραφική ιδιοφυία !!!


Ρομάν Πολάνσκι (1933) Πολωνία

Πίσω από αυτό το έξυπνο μουτράκι νομίζω πως κρύβεται μία από τις σημαντικότερες  κινηματογραφικές ιδιοφυίες. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο Πολάνσκι είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η τέχνη του διακρίνεται από το δικό του ιδιαίτερο στίγμα και οι ταινίες του, παρ’ ότι ασχολούνται με τα μεγάλα κοινωνικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά ζητήματα της ζωής μας, δεν κουράζουν ποτέ το θεατή. Συναρπαστικές από την πρώτη σκηνή σε καθηλώνουν μέχρι το τέλος χωρίς να σε βάζουν να λύσεις ασκήσεις τριγωνομετρίας και διαφορικών εξισώσεων. Ο Πολάνσκι κάνει κινηματογράφο για όλο τον κόσμο και αυτό για μένα είναι και το μεγαλύτερο ίσως ζητούμενο της 7ης Τέχνης. Και για να μη σας κουράζω με λόγια θα αναφερθώ σε ένα τρανταχτό δείγμα της κινηματογραφικής του τεχνοτροπίας. Η προτελευταία ταινία του: «Ο Θεός Της Σφαγής» πιστεύω ότι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του και τους θεατές: Αν μπορεί δηλαδή ένα έργο χωρίς δράση, με δυο αντρόγυνα  σε ένα διαμέρισμα να γίνει συναρπαστικό θίγοντας ταυτόχρονα και τα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα της ζωής τους. Ένα στοίχημα, δηλαδή, για τους παλαιότερους και με τον μεγάλο αμερικανό σκηνοθέτη Μάϊκ Νίκολς που το 1966 μετέφερε στον κινηματογράφο το παρόμοιας υπόθεσης θεατρικό έργο του Έντουαρτ Άλμπυ: «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ» που παρ’ όλο το φοβερό καστ (Ρίτσαρντ Μπάρτον, Λιζ Ταίηλορ, Τζωρτζ Σήγκαλ, Εύα Μαρί Σεντ) βγήκε μια κουραστική ταινία. Και τον κέρδισε κατά κράτος, αν επιτρέπονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί! 

 Η Φιλμογραφία του:




1. Μαχαίρι Στο Νερό - Noz W Wodzie - Knife in the Water-
     1962. Πολωνία

   Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Παλάνσκι. Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Τρείς ανθρώπινοι χαρακτήρες βουτηγμένοι  στην ένταση της ζήλειας και του ερωτικού πάθους. Το ύμνησε  εξ’ αρχής η παγκόσμια κριτική και από πολλούς θεωρείται και σήμερα ως η καλύτερη του ταινία.

 


2. Les plus belles escroqueries du monde - The World's Most Beautiful Swindlers
    1964. Γαλλία

  Μια σπονδυλωτή ταινία από πέντε διαφορετικές ιστορίες που τις σκηνοθέτησαν οι: Πολάνσκι,  Σαμπρόλ,  Γκοντάρ,  Γκρεγκορέτι και  Χορικάβα.

 


 
3. Repulsion – Αποστροφή
    1965. Βρετανία

     Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του και η πρώτη βρετανική. Πρόκειται για ταινία τρόμου που αποτελεί και το πρώτο μέρος της τριλογίας του: «Διαμέρισμα». Για να ακολουθήσουν: «Το Μωρό της Ρόζμαρι(1968)» και «Ο Ενοικιαστής(1976)». Μια κοπέλα που μένει μόνη της όταν η συγκάτοικος αδελφή της φεύγει σε διακοπές, ξαναζεί  τα τραύματα του παρελθόντος της με φρικτούς τρόπους

 


4. Cul-de-sac – Νύχτα Δολοφόνων
    1966. Βρεετανία

    Η δεύτερη βρετανική ταινία του.  Πρόκειται για ψυχολογικό κωμικό θρίλερ. Ένα πάντρεμα αγωνίας και χιούμορ που θα το επαναλάβει στην επόμενη ταινία του με τον τρόμο!

 


5. Dance of the Vampires – Η Νύχτα των Βρυκολάκων
    1967. Βρετανία – ΗΠΑ

    Το πρώτο δειλό πέρασμα του Ατλαντικού. Πρόκειται για ένα ξεσαλωτικό φιλμ διακωμώδησης των ταινιών τρόμου. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τη μέλλουσα σύζυγο του Σάρον Τέϊτ. Στο θερινό του Τριανόν που το είδα έγινε ο χαμός! Όταν σε κάποια σκηνή με ουρλιαχτά λύκων, ξεσηκώθηκαν τα σκυλιά των γύρω πολυκατοικιών και δεν σταματούσαν με τίποτα.

 
6. Rosemary's Baby – Το Μωρό της Ρόζμαρι
                                                  1968. ΗΠΑ

     Η πρώτη καθαρά αμερικάνικη ταινία του. Πρόκειται για ψυχολογική ταινία τρόμου που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κιμηματογράφου την έχει κατατάξει στην 9η θέση των 100 καλύτερων ταινιών τρόμου του 20ου  αιώνα. Μια έγκυος γυναίκα φοβάται μήπως ο άντρας της προσφέρει το μωρό για ανθρωποθυσία. Συμπρωταγωνιστής της Μία Φάροου  ο μετέπειτα μεγάλος σκηνοθέτης Τζον Κασσαβέτης.

 


7. Macbeth
    1971. ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Κινηματογραφική μεταφορά της γνωστής τραγωδίας του Σέξπιρ. Η ιστορία ενός ανθρώπου που μέσα από ραδιουργίες προδοσίες και φόνους κατορθώνει να αναρριχηθεί στον βασιλικό θρόνο της Σκωτίας.
Σημείωση: το κενό που παρατηρείται στη συνεχή ροή της δημιουργίας του οφείλεται στο φοβερό γεγονός της 9ης Αυγούστου 1969 που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, όταν η έγκυος σύζυγος του Σάρον Τέϊτ δολοφονήθηκε άγρια σε ένα πάρτι από τη συμμορία κάποιου Μάνσον.

 


8. Weekend of a Champion
    1972. Βρετανία

    Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Μονακό. Παρακολουθεί την προσπάθεια τού και φίλου του βρετανού οδηγού της Φόρμουλα Τζάκι Στιούαρτ στη διάρκεια του Γκράν Πρι του Μόντε Κάρλο(1971).

 


9. Quoi?Tι;
    1972. Ιταλία – Γαλλία - Γερμανία.

    Κωμωδία με παραγωγό τον Κάρλο Πόντι και την πρώτη και μοναδική εμφάνιση του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Φαίνεται δεν έδεσε η χημεία τους.

 


10. Chinatown
      1974. ΗΠΑ

      Η τελευταία ταινία του στην Αμερική. Ταινία μυστηρίου αλλά πολύ προφητική αφού ασχολείται με τον «πόλεμο του νερού» για τα δικαιώματα της χρήσης του στη Νότια Καλιφόρνια. Και επειδή το θέμα ήτανε …τζιζ, καταλαβαίνει κανείς γιατί από τις 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ …κατόρθωσε να πάρει μόνο ένα: αυτό του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου!!!

                                                                               

 

11. The Tenant - Le Locataire – Ο Ένοικος
      1976. Γαλλία

     Ψυχολογικό θρίλερ με το οποίο κλείνει η τριλογία «Διαμέρισμα».  Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεύθυνση φωτογραφίας ήταν ο διάσημος και μόνιμος φωτογράφος του Μπέργκμαν: Σβεν Νίκβιστ.

 

 

12. TessTες, Γλυκιά μου Ξαδέλφη
      1979. Γαλλία – Βρετανία

     Κοινωνικό δράμα με το Γολγοθά μιας νεαρής κοπέλας από την αγγλική επαρχία του προηγούμενου αιώνα που προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια μιας αριστοκρατικής οικογένειας. Τώρα το Χόλυγουντ για να τον γλυκάνει να επιστρέψει, από τις 6  υποψηφιότητες του έδωσε 3 Όσκαρ.

 


13. Pirates – Οι Πειρατές
      1986. Γαλλία - Τυνησία

     Κωμωδία περιπέτειας εποχής.

 


14. Frantic
      1988. Γαλλία – ΗΠΑ

     Θρίλερ μυστηρίου. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Ένιο Μορικόνε.

 


15. Bitter Moon – Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα.
     1992. Γαλλία – Βρατανία - ΗΠΑ

     Πρόκειται για τη μεταφορά στην οθόνη του σκληρού ερωτικού θρίλερ του Πασκάλ Μπρυκνέρ με τον ομώνυμο τίτλο.

 
 
16. Death and the Maiden – Ο Θάνατος και η Κόρη.
      1994. ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία

 Δράμα μυστηρίου.

 


 17.  The Ninth GateΗ Ένατη Πύλη
        1999. Γαλλία – Ισπανία – ΗΠΑ

       Θρίλερ μυστηρίου πάνω στην αναζήτηση κάποιου παλιού βιβλίου για την επίκληση του Σατανά.

 


 18. The Pianist – Ο Πιανίστας
       2002. Γαλλία – Γερμανία – Πολωνία - Βρετανία

      Ιστορικό δράμα. Που εκτός από το Χρυσό Φοίνικα των Καννών τιμήθηκε και με τρία Όσκαρ.

 
 
19. Oliver Twist
      2005. Βρετανία – Τσεχία – Γαλλία – Ιταλία

      Κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου μυθιστορήματος του Καρόλου Ντίκενς.

 


20. The Ghost Writer – Ο Αόρατος Συγγραφέας
      2010. Βρετανία – Γαλλία – Γερμανία

      Πολιτικό θρίλερ στο οποίο αν και δεν αναφέρεται ρητά, φωτογραφίζεται ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Αυτός ο αμοράλ και περίεργος τύπος.

 


21. Carnage – Ο Θεός της Σφαγής
      2011. Γαλλία – Γερμανία – Πολωνία – Ισπανία

     Κάτι σαν μαύρη κωμωδία και δράμα μαζί. Δύο αντρόγυνα σε ένα διαμέρισμα ξεκινώντας να λύσουν ένα επεισόδιο με τους γιούς τους στο σχολείο μπλέκονται –σταυρωτά και χιαστί- σε ένα ατέλειωτο μακελειό αντεγκλήσεων βγάζοντας απωθημένα χρόνων. Συναρπαστική σκηνοθεσία σε ένα φαινομενικά στατικό έργο.


22. Venus in Fur – Η Αφροδίτη με τη Γούνα
      2013. Γαλλία – Πολωνία

      Μια γκροτέσκα μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Λεοπόλντ φον Ζάχερ-Μαζόχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: