Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Στιγμιότυπα από τον ονειρικά αλλόκοτο κόσμο των Αδερφών Κοέν.

Coenesque είναι μια νέα λέξη της αγγλικής γλώσσας, συγκεκριμένα πρόκειται για επίθετο που προσδιορίζει ο,τιδήποτε θυμίζει το έργο των σκηνοθετών, παραγωγών, σεναριογράφων, Τζόελ και Ήθαν Κοέν, με στοιχεία όπως το αλλόκοτο και περίτεχνο σενάριο, τη χρήση της ειρωνείας και του μαύρου χιούμορ, υπαινιγμούς κι αναφορές σε παλιές κλασικές ταινίες.

Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια τέτοια λέξη είναι η σφραγίδα που αποδεικνύει πόσο μοναδικοί είναι οι Αφοί Κοέν, δηλαδή οι ταινίες τους. Όσοι έχουμε εντρυφήσει στο κοενικό σύμπαν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Πόσο καλά και με μαεστρία χειρίζονται την ειρωνεία και τον σαρκασμό, την ανθρώπινη βλακεία, τη ματαιοδοξία, τους εφιάλτες μας, πόσο εύστοχα σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της χώρας τους με μια διακριτικότητα και διαφορετικότητα χαρακτηριστική, με σενάρια εξαιρετικά, λεπτοδουλεμένα από τα οποία βγαίνει ένας ιδιότυπος μαγικός ρεαλισμός. Δεν ξέρω πόσο δημοφιλείς είναι στη χώρα τους ή εδώ- τα φεστιβάλ παρεμπιπτόντως τους λατρεύουν- αλλά από την εποχή που πρωτοείδα το "Miller's Crossing", βούτηξα στο κοενικό σύμπαν και συνεχίζω μέχρι σήμερα- φανατικά- να περιμένω πώς και πώς να βρεθώ ανάμεσα στους πιο ιδιόρρυθμους, αξιαγάπητους ήρωες, σε ένα κόσμο ποτέ βαρετό, ενίοτε ονειρικό ή εφιαλτικό.

Αποσπασματικά, κάνω μια βόλτα σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, στοιχεία ή χαρακτήρες από τις ταινίες τους:

Το καπέλο μες το δάσος στην ταινία Miller's Crossing



Η πυρκαγιά στο ξενοδοχείο -με έναν εφιαλτικό John Goodman-  στην ταινία Barton Fink



Το ρολόι με το οποίο σταματά ο χρόνος στην ταινία The Hudsucker Proxy



Η εγκυμονούσα αστυνομικός με τη βαριά βορειοαμερικάνικη προφορά. Το μονότονα ολόλευκο χιονισμένο τοπίο. Η απύθμενη βλακεία των ανθρώπων. Όλα αυτά στην ταινία Fargo



Η ενδυματολογική άποψη του Dude. To white russian του Dude. Το χαλί του Dude. Η παρέα του Dude. Το κομμένο δάχτυλο. Ο διαστροφικός Jesus. Το γερμανικό συγκρότημα. Ο πάμπλουτος, η γυναίκα του, η κόρη του. Η σκηνή με τη στάχτη του εκλιπόντος Donny. Όλη η ταινία. The Big Lebowski. The Dude abides.





 Η σκηνή της πλημμύρας στο O Brother, Where Art Thou?




Η μικρή και μοιραία Scarlett στην ταινία The Man Who Wasn't There



Μια σκηνή από την συγκεκριμένη ταινία, στην οποία εντοπίζουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κοενικού σύμπαντος!





Το μαλλί του Javier Bardem στην ταινία No Country For Old Men




Η απίστευτη συσσωρευμένη βλακεία της- τελικά γενναίας- παρέας από το γυμναστήριο στην ταινία Burn After Reading





Ο τεράστιος μαυροπίνακας στην ταινία A Serious Man



Η γάτα στην ταινία Inside Llewyn Davis




Δεν υπάρχουν σχόλια: